Ett uppslag i en bok med texten "Världen avskyr förändring, ändå är det enbart genom förändring som framsteg sker"

Det är genom förändring som utveckling sker

Världen avskyr förändring, ändå är det enbart genom förändring som framsteg sker”
– Albert Einstein


Studier visar på att 70 % av alla förändringsarbeten misslyckas. Kanske är det för att vi människor har en rädsla för det okända och gillar egentligen inte förändringar. Kotter, professor i ledarskap vid Harvard Business School, menar att det behövs mer ledarskap än chefskap i ett förändringsarbete. Som ledare måste du känna till hur du ska genomföra ett förändringsarbete för att lyckas och uppnå resultat.

Här är Kotters 8 praktiska steg som kan användas som modell för en lyckad förändringsledning:

 1. Skapa en känsla över behovet av förändring
  Visa organisationen om nödvändigheten av att förändras och visa på riskerna med att inte göra förändringen. Förmedla en känsla av att tiden börja rinna ut.
 2. Bilda en koalition
  Det räcker sällan att själv vara den som driver förändringen, därför behövs det bakom varje framgångsrik förändring ett nätverk med en liten kärna på 3-5 personer som tillsammans besitter rätt kompetens, makt och status som krävs för att driva en större fö
  rändring.
 3. Utveckla en vision för förändringen
  Vad ska förändringen åstadkomma? För att kunna nå ut och engagera människor behövs en lockande bild av vad förändringen ska åstadkomma. En vision som är välskriven skapar engagemang, den berättigar förändringen och står som ledstjärna vid övergripande beslut.
 4. Kommunicera visionen
  Kommunicera så att folk förstår och kommunicera mycket och ofta. Använd alla kommunikationskanaler som finns i organisationen. Ettenkelt sätt att stjälpa en förändring är att aldrig prata om den.
 5. Ge människor möjligheter att realisera förändringen
  Ge människor möjlighet till att eliminera hinder som t ex kan vara brist på tid, pengar, kompetens eller stöd. Det kan även handla om motstånd från personer i organisationen.
 6. Skapa snabba vinster
  För att hålla engagemanget för förändringen uppe så kan snabba vinster hjälpa till att övertyga de som fortfarande tvivlar på förändringen.
 7. Undvika att ta ut segern i förskott
  Behåll momentum i förändringen, genom att fortsätta diskutera och kommunicera förändringen. Följ upp, utvärdera och fortsätt förändra. Risken är annars att förändringen inte får fäste och att människor återgår till gamla vanor och beteenden.
 8. Förankra det nya tillståndet
  Det nya tillståndet behöver bli en naturlig del av den rådande kulturen. Först då är förändringen garanterad att bli bestående.

Vill du veta mer om förändrings- och utvecklingsarbete, registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.