Program för utlandssända

Under hösten och våren 2022- 2023 har Marlene på Utvecklingsbyrån STHLM drivit ett utvecklingsprogram för individer som bor och lever utomlands. Ett program som ger verktyg, metoder och förhållningssätt att hantera, navigera och leda sig i förändring och utveckling. Här skriver hon om varför:

-Det senaste 1,5 året har jag bott med min familj i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Förutom att driva vidare mitt företag på distans, funderade jag på hur jag kunde applicera mina kunskaper inom förändring och ledarskapsutveckling, innovation och programdesign här på plats. 

Jag använde mina kunskaper inom design thinking, alltså att utgå från målgruppens behov och hitta lösningar utifrån det. Där identifierades flera behov inom det internationella community och vad jag upptäckte var att det finns en lucka i vilket stöd som ges till medföljare kontra den som är utsänd. Då störst fokus både innan, under och även efter en postering utomlands ligger på den som är utsänd. Och, för att allt ska fungera väl på plats, krävs att alla i familjen får ett stöd.

Lösningen blev ett utvecklingsprogram för internationella medföljare här på plats i Etiopien.

Att vara utsänd ställer helt andra krav både på jobbet och familjen än vad det gör när du bor på hemmaplan. Därför har detta program varit väldigt uppskattat. Dels ger det en plattform för utbyte av erfarenheter, dels konkreta verktyg, arbetssätt och perspektiv att navigera i förändring och övergångar. 

På den här posteringen blev vi alla dessutom evakuerade efter en viss tid och ovissheten kring allting var enormt och behovet att prata med varandra stort. 

Men oavsett evakuering eller inte, så förändras världen ständigt. Pandemier, konflikter och annat kommer ständigt att påverka och förändra människors tillvaro snabbt. 

 

Läs mer om programmet här